Ekomjedisi Durrës

Organizate jo fitimprurëse

Mbetjet urbane te Durresit

Leave a comment

Kjo eshte gjysma e se keqes! Kur i vene zjarrin eshte c’eshte! Nuk rrihet ne shtepi ne oret e vona te nates nga djegia e plehrave ne Durres. Si ka mundesi qe ne helmojme veten tone?Plehrat ne Durres                                                                                                                                        Vendgrumbullimi i mbetjeve urbane në Porto Romano të Durrësit është kthyer në një bombë ekologjike për qytetin bregdetar që çdo ditë e më shumë shton prodhimin e mbetjeve, veçanërisht gjatë sezonit turistik.

Nga djegja në natyrë e tyre, përfshirë goma dhe plastikë, emetohen gaze toksike mjaft të dëmshme, ndërsa institucionet publike vijojnë të jenë të pafuqishme për të ndryshuar këtë realitet.

Megjithëse jashtë çdo kushti për të kryer funksionin e tij, Durrësi do të vijojë të përdorë këtë vendgrumbullim edhe në të ardhmen e afërt.

Buxhetet e pakta të bashkive Durrës, Shijak dhe Krujë mbajnë peng zbatimin e projektit.

Kompania italiane që fitoi tenderin e Ministrisë së Mjedisit për ndërtimin e landfillit në Manzë nuk ka gjetur as mbështetjen e bashkisë së Durrësit, më e madhja në qark, për të shlyer detyrimet për çdo ton mbetjesh që do të depozitohet.

Aktualisht, bashkia e Durrësit shpenzon rreth 50 mijë euro në vit për mbetjet urbane, ndërsa me futjen në punë të landfillit të Manzës depozitimi dhe përpunimi i mbetjeve llogaritet të kërkojë një fond prej 2 milion eurosh në vit, fond që bashkia e konsideron të papërballueshëm.

Fotografia e Magdalena Cara

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s